In de groeiende wereld van (online) retail neemt het belang van efficiënte logistiek toe. Termen als fulfilment en e-fulfilment duiken regelmatig op, vaak door elkaar gebruikt maar met subtiele, doch cruciale, verschillen. Laten we eens inzoomen op deze twee essentiële aspecten van de moderne retail.

Fulfilment: het volledige logistieke proces

Om te begrijpen waarin fulfilment verschilt van e-fulfilment, moeten we eerst het concept van fulfilment zelf begrijpen. Fulfilment omvat het gehele logistieke proces van orderafhandeling, ongeacht of deze afkomstig is van een online webshop of een fysieke winkel.

Het fulfilmentproces start bij de goederenontvangst. Van daaruit gaan de producten naar een opslaglocatie om van zodra er een bestelling gebeurt, deze te kunnen picken & packen. Daarna volgt (hopelijk de laatste stap) de verzending. Maar de dag van vandaag volgt er soms nog een 5e stap, namelijk de retour en de verwerking van de retour.

E-fulfilment: specifiek voor webshops

E-fulfilment daarentegen, focust zich specifiek op de orderafhandeling voor webshops. Hierbij draait alles om het verwerken en verzenden van orders vanuit een online platform. Dit omvat het volledige traject, van de ontvangst en opslag van producten tot aan het verzamelen, verpakken en versturen van bestellingen naar de klant. Ook de verwerking van retourzendingen kan onderdeel zijn van deze dienstverlening.

Het verschil: online versus alle kanalen

Hoewel fulfilment en e-fulfilment vaak door elkaar worden gehaald vanwege hun gelijkenis, is er een cruciaal verschil. Waar e-fulfilment strikt gericht is op de orderverwerking voor online winkels en webshops, geldt dit niet voor fulfilment. Fulfilment omvat namelijk zowel het orderverwerkingsproces van online (webshops) als offline (fysieke) winkels als een combinatie van beiden.

Welke type fulfilment partner past bij mij?

Het verschil tussen fulfilment en e-fulfilment begrijpen is essentieel voor elke online retailer die streeft naar een gestroomlijnde, efficiënte logistieke keten. Door de juiste partner te kiezen, kunnen processen optimaal ingericht worden maar ook de klanttevredenheid, de focus en de rentabiliteit van uw organisatie verhogen.

Het hangt er vanaf waar en hoe u uw producten vandaag en in de toekomst wil aanbieden: online, offline of een combinatie. Speelt u liever op veilig, dan kiest u beter voor een filfulment partner. Zij bieden namelijk ondersteuning aan voor alle mogelijke kanalen.